Airco en ventilatie zijn twee verschillende zaken

Wat is het grootste verschil tussen airco en ventilatie?

Het is van cruciaal belang om het onderscheid te maken tussen ventilatie en airconditioning, aangezien ze vaak verward worden, maar toch duidelijk verschillende doelen dienen.

Ventilatie draait om het vernieuwen van de lucht en het handhaven van een gezond binnenklimaat door verontreinigingen te verwijderen. Het primaire doel is het waarborgen van een constante toevoer van frisse lucht, wat essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners.

Aan de andere kant richt airconditioning zich voornamelijk op het reguleren van de temperatuur om het comfort te verbeteren. Het richt zich op het koelen of verwarmen van de binnenlucht, waardoor een aangename omgevingstemperatuur wordt gehandhaafd, ongeacht de omstandigheden buiten.



Het ventilatievoud

Een split-airconditioningsysteem of warmtepomp, bestaande uit zowel een binnen- als buitenunit, fungeert als een cyclisch proces waarbij de binnenlucht wordt opgevangen, gekoeld of verwarmd, en vervolgens terug de ruimte in wordt geblazen. De aangezogen lucht wordt dus geconditioneerd, waardoor de temperatuur van de ruimte gemakkelijk kan worden geregeld.


Ventilatie daarentegen verwijdert de vervuilde lucht en voert verse buitenlucht aan. Het hoofddoel van ventilatie is zorgen voor een gezond binnenklimaat. Daarbovenop heeft het ventilatiesysteem een veel lager ventilatievoud dan een Airco.


Het ventilatievoud verwijst naar het aantal keren per uur dat de lucht in een ruimte volledig wordt ververst door het ventilatiesysteem.

.

Combineer voor het beste resultaat

Het grote voordeel van het combineren van een ventilatiesysteem type D (dat energie terugwint) met een warmtepomp, is dat het ventilatiesysteem de energie van de afgevoerde lucht gebruikt om de verse lucht te koelen of te verwarmen via een warmtewisselaar. Als gevolg hiervan hoeft de airconditioning- of warmtepompunit minder intensief te werken, waardoor aanzienlijk minder energie wordt verbruikt.