Warning: Use of undefined constant HTTP_USER_AGENT - assumed 'HTTP_USER_AGENT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/airx8376/public_html/wp-content/themes/bridge/header.php on line 1
Blowerdoortest door AirX - met kantoren in Leuven en Kortrijk
Blowerdoortest door AirX - met kantoren in Leuven en Kortrijk
AirX is een adviesbureau met focus op ventilatie. U kan bij ons terecht voor al uw ventilatievragen, inregelingen, meetrapporten, analyse van bestaande ventilatiesystemen, blowerdoortesten en niet-residentiële luchtgroepen.
ventilatieverslaggeving, blowerdoortest, ventilatiespecialist, ventilatievoorontwerp, komfovent, swegon, ventilatie consult, epeil, epb, iv produkt, systemair, inregelingen
15486
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15486,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1,mkb-desktop,mkb-version-1-5-1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
Win tot 11 E-peilpunten door een blowerdoortest

Bij een blowerdoortest of luchtdichtheidstest wordt de luchtdichtheid van uw woning of gebouw bepaald door het gebouw in over- en onderdruk te plaatsen, dit d.m.v. een computergestuurde ventilator. Een effectieve debietsmeting bepaalt vervolgens het debiet dat de ventilator moet leveren om deze over- of onderdruk in stand te houden. Dit debiet komt dan overeen met het lekdebiet doorheen de spleten en kieren van het beschermd volume.

 

Bij elke test hoort een testrapport waarin je naast alle meetresultaten ook de nodige uitleg kan terugvinden. In Vlaanderen worden alle testen uitgevoerd binnen een erkend kwaliteitskader, zodat de bouwheer zeker is dat het resultaat correct is. 

 

Meten is weten

Het uiteindelijke E-peil van het gebouw is een maat voor de energieprestatie, hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Omdat de afwerking van de gebouwschil naar luchtdichtheid in een latere bouwfase niet meer volledig zichtbaar is, moeten we gaan meten. Hierdoor kan de bouwheer op een correcte manier nagaan of er voldoende aandacht is besteed aan de luchtdichtheid van het gebouw. Bouwheren die goede resultaten behalen, worden beloond met E-peil punten.  

 

Bij de bepaling van het E-peil is een goede luchtdichtheid dus een belangrijke factor. Om dit in rekening te kunnen brengen, moet het bewijs geleverd worden door middel van een meting, uitgevoerd zoals beschreven in de norm NBN EN 13829:2001 en door een gecertificeerde firma. 

Het is van groot belang dat we het energieverbruik van onze gebouwen naar beneden halen, vandaar de strengere EPB-normering. Het is steeds moeilijker om het opgelegde E-peil te behalen en een belangrijke factor in het bepalen van het uiteindelijk E-peil is de luchtdichtheid van het gebouw.  

 

Indien er geen test plaatsvindt, gaat men ervan uit dat er helemaal geen aandacht is besteed aan de luchtdichtheid. De waarde die dan automatisch wordt ingevuld,  is een veel slechtere waarde dan de werkelijke testwaarde. 

Hierbij is de Blowerdoortest een makkelijke en relatief goedkope manier om het E-peil te verlagen. Het effect op het E-peil is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de oppervlakte van de gebouwschilDe factor (uitgedrukt in m³/uur.m²) die wordt ingegeven in de EPB-software, is namelijk het lekdebiet (m³/uur) gedeeld door de verliesoppervlakte (m²) van het gebouw.

Tips voor een beter resultaat bij een blowerdoortest
Heb je een dampkap met extractie naar buiten?
Voorzie een terugslagklep of een overdrukrooster.
Laat je dampscherm overal minstens 10 cm doorlopen aan de overgangen met muur en vloer. Verlijm het scherm nauwkeurig. Gebruik hiervoor mastiek met felle kleur. Zo zie je meteen of de lijm overal goed contact maakt met het oppervlak.
Zit je garage in het geïsoleerd volume?
Controleer de afstelling van de garagepoort.
Controleer uw energiebocht ( plaatsen waar electriciteit, gas,… de woning binnenkomen) op luchtdichtheid.
Vraag een offerte aan